PLATO

PLATO

PLATO rulează o simulare a distilării fracționate
DezvoltatorUniversitatea Illinois, Urbana-Champaign
Versiune inițială1960 (1960)
Ultima versiunePLATO IV (1972 (1972))
Sistem de operareNOS
PlatformăILLIAC I⁠(d) (PLATO I, II), CDC 1604⁠(d) (PLATO III), CDC 6000 series⁠(d) (PLATO IV)
Prezență online

PLATO (Programmed Logic for Automatic Teaching Operations)[1] a fost primul sistem generalizat de instruire asistată de calculator (E-learning⁠(d)). Inițial, din 1960, a rulat pe computerul ILLIAC I al Universității din Illinois. Până la sfârșitul anilor 1970, era format din câteva mii de terminale din întreaga lume și mai mult de o duzină de mainframe-uri conectate printr-o rețea comună de calculatoare. Multe concepte moderne de calcul multi-utilizator au fost dezvoltate inițial pe PLATO, inclusiv forumuri web, panouri de mesaje, testare online, e-mail, camere de chat, limbaje de imagine, mesagerie instantanee, partajarea ecranului la distanță și jocuri video multiplayer. Pentru computerele cu sistemul PLATO, în 1973 a fost creat Spasim - primul joc cu grafică tridimensională/primul first-person space shooter[2] și, de asemenea, pentru prima dată au fost adaptate jocuri celebre precum Mahjong⁠(d) și Solitaire.[3]

PLATO a fost proiectat și construit de Universitatea din Illinois și a funcționat timp de patru decenii, oferind cursuri (de la nivel elementar la universitate) studenților UIUC, școlilor locale, deținuților din închisori și altor universități. Cursurile au fost predate într-o serie de discipline, inclusiv latină, chimie, educație, muzică, Esperanto și matematică primară. Sistemul a inclus o serie de caracteristici utile pentru pedagogie, inclusiv grafice suprapuse cu text, evaluarea contextuală a răspunsurilor cu text liber, în funcție de includerea cuvintelor cheie și feedback conceput pentru a răspunde la răspunsuri alternative.

Drepturile de a comercializa PLATO ca produs comercial au fost licențiate de Control Data Corporation (CDC), producătorul pe ale cărui computere mainframe a fost construit sistemul PLATO IV. Președintele CDC, William Norris⁠(d), a plănuit să facă din PLATO o forță în lumea computerelor, dar comercializarea sistemului nu a fost atât de ușoară pe cât s-a sperat. PLATO și-a creat totuși o mulțime de adepți pe anumite piețe, iar ultimul sistem de producție PLATO a fost utilizat până în 2006.

  1. ^ Don Bitzer, Email .
  2. ^ Staff, Ars (). „Headshot: A visual history of first-person shooters” (în engleză). Ars Technica. Accesat în . 
  3. ^ Redesigning the world's most-played PC game, eurogamer.net

Developed by StudentB